Kakaós csiga, akár a tejivóban
2016. április 14. írta: VivisKitchenLife

Kakaós csiga, akár a tejivóban

Kakaós csiga, a klasszikus és megunhatatlan, az örök kedvenc. Szerintem ezzel nem csak én vagyok így. Viszont nem épp alakbarát reggeli, így ha már engedek a kísértésnek, akkor minden morzsáját ki akarom élvezni. Sajnos a boltok, pékségek kínálatát ellepik a leveles tésztás, száraz változatok. A tejivókban és reggeliző helyeken pedig a pékáru mellett a kiszolgálást, atmoszférát is meg kell fizetni, ezt pedig nem minden nap engedheti meg magának az ember lánya. Ilyenkor szoktam én sodrófát ragadni és elkészíteni a saját változatomat, ami biztosan nem okoz csalódást.

Süssetek Ti is kakaós csigát!
picsart_04-14-11_42_57.jpg
Elsőre talán megijeszt a csigasütés gondolata, de hidd el, egyáltalán nem bonyolult. És ha egyszer megcsináltad, akkor utána állandó szereplő lesz a konyhádban. Ha nem elég meggyőző számodra a lakásban szétáradó frissen sült csiga illata, akkor gondolj arra, hogy így ismered
 az összetételét és kontrollálhatod a cukortartalmát is. Máris kisebb a bűnözés, mint a bolti, agyon cukrozott változattal lenne. Megmutatom, hogy az én egyik kedvencem hogyan is készül:

Kakaós csiga

Hozzávalók a tésztához:

35 dkg liszt

1 dl víz

1 dl tej

1 cs száraz élesztő

1 kk + 2 ek cukor

2 ek kókuszolaj 

Hozzávalók a töltelékhez:

2 ek olvasztott margarin

2 ek cukrozatlan kakaópor

1 kk fahéj

2 kk porcukor

A hozzávalók között a legextrább a kókuszolaj, de manapság már az is számos konyhában megtalálható. Ha mégse lenne épp kéznél, akkor természetesen tetszőleges zsíradékkal helyettesíthető.

Kelt tészta révén a folyamat az élesztő felfuttatásával kezdődik. Sütögetés közben sem szeretem magam körül a rendetlenséget, próbálok minél kevesebb mosatlant felhalmozni. Nálam jól bevált módszer, hogy nem külön kezelem az élesztőt, hanem a lisztet egy nagyobb tálba mérem, majd a közepébe mélyedést csinálok és ide öntöm be az élesztőt, cukrot és rá a meleg folyadékot. A lisztperemre pedig mehet a maradék cukor és a kókuszolaj. Ha az élesztő felfutott, akkor az egészet egyszerűen egy robotgép segítségével pár perc alatt homogén tésztává kell dagasztani.

picsart_04-14-12_26_55.jpg

Csodás ebben a receptben, hogy nem kell kelni hagyni a tésztát, hanem egyből dolgozhatunk vele. Szóval kicsi liszttel meghintett felületre borítjuk és egy kb. 20x50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük olvasztott margarinnal, kicsi szitán keresztül meghintjük kakaóporral, fahéjjal, majd porcukorral. Aki szeretné, először egy külön tálban összekeverheti a hármat és akkor csak a mixet kell egyszer átszitálnia. Én az elsőként említett módszert szoktam alkalmazni, így is törekedve a minél kevesebb eszköz összepiszkítására.

Ha a töltelék a helyére került, akkor a tésztát a rövidebb oldalánál fogva szorosan feltekerjük. A rudat 1,5 ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk és az így kapott csigákat szellősen egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. 

picsart_04-14-11_44_54.jpg

Nem kell megijedni, hogy picikék lesznek, a sütőben majd szépen megdagadnak. Ekkor előmelegtjük a sütőt 160°C-ra és ezen a közepes hőfokon olyan 15-20 perc alatt készre sütjük. Nem kell neki több idő, mert akkor kiszáradnak a csiguszok. De ne aggódj az időzítésen, mert a sütőből kiáramló illatok úgyis a konyhába fognak csalogatni, nem fogsz tudni ellenállni a csábtásnak és így pont időben kiveszed őket. 

picsart_04-14-12_06_12.jpg

A sütőből frissen kivéve, mellé hideg tejet kortyolhatva az igazi. Akár a tejivóban :)

A bejegyzés trackback címe:

https://viviskitchenlife.blog.hu/api/trackback/id/tr758606504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása