Alig van időd a vendégek érkezéséig? Vagy majszolnánk a gyerkőcök valamit? Legyen szó családi-baráti összejövetelről, vagy egy szimpla csipegetnivalóról, nálunk a grissini az abszolut nyerő választás. Ezzel sosem lőhetek mellé. Ráadásul nem csak enni, hanem elkészíteni is egy álom.
Olyan régóta ismerem, szeretem és veszem elő ezt a receptet, hogy már csak érzésre sütöm és fogalmam sincs hol találtam rá annó az eredetire. De az biztos, hogy sok embert tett boldoggá vele a megálmodója :)
Grissini
Hozzávalók a tésztához:
35 dkg liszt
0,5 élesztő
1 kk cukor
1 dl tej
1 dl víz
2 ek olívaolaj
2 kk só
1 kk oregánó (szárított)
1 kk majoranna (szárított)
1 kk bazsalikom (szárított)
Plusz hozzávalók:
Sóval-borssal-cukorral ízesített sűrített paradicsom vagy egyszerűen ketchup
Szezámmag
Ismét egy szuper kelesztést nem igénylő kelt tésztával van dolgunk. Az élesztő felfuttatása után a tészta összes hozzávalóját egy keverőtálba tesszük és a robotgép dagasztó karjainak segítségével 2 perc alatt lágy tésztává dolgozzuk.
A kész tésztát kézzel is kicsit átgyúrjuk és egy szép sima gombócot formázunk belőle.
Ezt a tésztagombócot lisztezett felületen egy sodrófával kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, majd a fűszeres sűrített paradicsommal vagy ketchuppal megkenjük és szezámmaggal megszórjuk. Egy pizzavágóval vagy szimplán egy késsel 1 centi széles csíkokra vagdossuk. Az így kapott csíkokat félbehajtjuk és két kezünkbe fogva spirál alakban megtekerjük.
A tekervényeket szépen sorbn egy sütőpapírral borított tepsire/rácsra helyezzük és előmelegített sütőben 160°C-on 25-30 perc alatt készre sütjük.
Tökéletes magában is, de egy kis mártogatóst bármikor összedobhatunk mellé. A sima fokhagymás-tejföl is szuperül kiegészíti, de szerintem a legjobb az Uram féle lépcsőház rémével! Ha elárulja Nekem a titkos receptjét, akkor ígérem veletek is megosztom! ;)