Nagy örömömre itthon is egyre népszerűbb a bagel. Számos reggeliző étlapján fellelhető a belőle készített szuper-szendvics, sőt egyes helyek kimondottan erre szakosodtak. Én is nagy rajongója vagyok, viszont szerintem jelenleg még elég rossz ár-érték aránnyal fut a piacon. Ezért döntöttem úgy, hogy megpróbálom eme puccos lyukas zsemlét a saját konyhámban reprodukálni. Az eredmény elég bíztató lett, kis gyakorlással ez is simán kivitelezhető.

Bagel
Hozzávalók a tésztához (kb. 7 db)
35 dkg liszt
0.5 friss élesztő
2 dl víz
1 kk cukor
1 kk só
1 kk bors - frissen őrölt a legjobb
1 ek olvasztott vaj
Plusz hozzávalók
1 ek vaj - kenni
1 kis lábas víz (kb. 750 ml)
1 ek cukor
2 kk szódabikarbona
1 tojásfehérje
1 kk víz
Magok: szezámmag, mák, napraforgómag...
A kiindulópontunk egy sima kelt tészta. Ennek megfelelően először cukros, meleg vízben felfuttatjuk az élesztőt. Amíg ez megtörténik, egy tálba mérjük a lisztet, vajat és fűszereket. Majd a kettőt kézzel vagy egy robotgép dagasztó karjainak segítségével jól összedolgozzuk. Ez is egy olyan recept, ahol ezen a ponton nem kell hagynunk kelni a tésztát, hanem dolgozhatunk vele tovább, hurrá!
Az egy nagy bedagasztott tésztagolyóból kb. 7 pici labdát formázunk. Ezeket lisztezett felületre helyezzünk és tetejüket megkenjük olvasztott vajjal. Egy konyharuhával letakarjuk és hagyjuk őket fél órát pihenni. A kelesztési idő elteltével a kis golyók közepébe az ujjaink segítségével egy nagyobb lyukat készítünk.
Amíg a kis labdácskáink növögetnek, megtöltünk egy kisebb lábast vízzel, hozzáadjuk a cukrot, szódabikarbónát és feltesszük forrni. Amint ez megtörtént, takarékra állítjuk a lángot, hogy csak melegen tartsuk a vizet.
A lyukas közepű tésztagolyókat egyesével 1 percre a meleg vízbe tesszük, majd sütőpapíros tepsire helyezzük, a tojásfehérje-víz elegyével megkenjük és tetszőleges magvakkal megszórjuk. Nekem a szezámos változat a kedvencem, de a variációknak csak a képzelet szab határt. Annyira figyelj, hogy az egy perc főzési idő alatt a bagelkezdeményeket nem kell megfordítani, hanem ahogy betetted, úgy is veszed ki.
Ezek után uzsgyi a 160°C-ra előmelegített sütőbe, ahol kb. 10 perc alatt szép pirosra sül. Innen az út már egyenesen a pocakba vezet.
Tökéletes a reggeli szendvics alapjának vagy akár egy saláta mellé ebédre. Vagy akár mindkettőre :)