Bagel, avagy a lyukas zsemle
2016. április 18. írta: VivisKitchenLife

Bagel, avagy a lyukas zsemle

Nagy örömömre itthon is egyre népszerűbb a bagel. Számos reggeliző étlapján fellelhető a belőle készített szuper-szendvics, sőt egyes helyek kimondottan erre szakosodtak. Én is nagy rajongója vagyok, viszont szerintem jelenleg még elég rossz ár-érték aránnyal fut a piacon. Ezért döntöttem úgy, hogy megpróbálom eme puccos lyukas zsemlét a saját konyhámban reprodukálni. Az eredmény elég bíztató lett, kis gyakorlással ez is simán kivitelezhető.
img_20160417_103116.jpgNem mondom, hogy ez a tökéletes recept, viszont könnyű elkészíteni és egy nagyon puha, másnap is friss bagel születik belőle. Kezdésnek pont ideális.

Bagel

Hozzávalók a tésztához (kb. 7 db)

35 dkg liszt

0.5 friss élesztő

2 dl víz

1 kk cukor

1 kk só

1 kk bors - frissen őrölt a legjobb

1 ek olvasztott vaj

 Plusz hozzávalók

1 ek vaj - kenni

1 kis lábas víz (kb. 750 ml)

1 ek cukor

2 kk szódabikarbona

1 tojásfehérje

1 kk víz

Magok: szezámmag, mák, napraforgómag...

A kiindulópontunk egy sima kelt tészta. Ennek megfelelően először cukros, meleg vízben felfuttatjuk az élesztőt. Amíg ez megtörténik, egy tálba mérjük a lisztet, vajat és fűszereket. Majd a kettőt kézzel vagy egy robotgép dagasztó karjainak segítségével jól összedolgozzuk. Ez is egy olyan recept, ahol ezen a ponton nem kell hagynunk kelni a tésztát, hanem dolgozhatunk vele tovább, hurrá!

picsart_04-16-11_36_44.jpg

Az egy nagy bedagasztott tésztagolyóból kb. 7 pici labdát formázunk. Ezeket lisztezett felületre helyezzünk és tetejüket megkenjük olvasztott vajjal. Egy konyharuhával letakarjuk és hagyjuk őket fél órát pihenni. A kelesztési idő elteltével a kis golyók közepébe az ujjaink segítségével egy nagyobb lyukat készítünk.

Amíg a kis labdácskáink növögetnek, megtöltünk egy kisebb lábast vízzel, hozzáadjuk a cukrot, szódabikarbónát és feltesszük forrni. Amint ez megtörtént, takarékra állítjuk a lángot, hogy csak melegen tartsuk a vizet.

picsart_04-16-11_56_48.jpg

A lyukas közepű tésztagolyókat egyesével 1 percre a meleg vízbe tesszük, majd sütőpapíros tepsire helyezzük, a tojásfehérje-víz elegyével megkenjük és tetszőleges magvakkal megszórjuk. Nekem a szezámos változat a kedvencem, de a variációknak csak a képzelet szab határt. Annyira figyelj, hogy az egy perc főzési idő alatt a bagelkezdeményeket nem kell megfordítani, hanem ahogy betetted, úgy is veszed ki.

Ezek után uzsgyi a 160°C-ra előmelegített sütőbe, ahol kb. 10 perc alatt szép pirosra sül. Innen az út már egyenesen a pocakba vezet.

picsart_04-17-09_34_42.jpg

Tökéletes a reggeli szendvics alapjának vagy akár egy saláta mellé ebédre. Vagy akár mindkettőre :)

A bejegyzés trackback címe:

https://viviskitchenlife.blog.hu/api/trackback/id/tr678632068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildiko Géczi Nyiri 2016.04.19. 11:41:12

Én is szeretem a bagel-t. És tényleg igaz, amit az árról irtál. Köszi a receptet. Ezt is ki fogom próbálni:))))
süti beállítások módosítása