A müzlik és gabonapelyhek igen csábítóan sorakoznak a boltok polcain. Ha szemügyre vesszük a dobozokon feltüntetett összetevőket, szomorúan tapasztalhatjuk, hogy még a fittnek kikiáltott változat is tele van cukorral és mesterséges adalékokkal. Nyugodt szívvel biztos nem tudnám a tányéromba szórni, főleg nem nézni ahogy a gyerek a szájába lapátolja. De hát a müzli reggelente egy kényelmes, gyors és mégis finom megoldás...na ezért döntöttem én végül a házi változat mellett. És nem bántam meg :)
Na de hogyan készül az én valóban fitt müzlim? Egyszerűen és gyorsan! :)
Házi Granola
2 cup zabpehely (a nagyszemű változat)
1/4 cup méz
1/4 cup kókuszolaj (olívaolaj is jó)
1/2 kk só
1/2 kk fahéj
1 marék mag
(mogyoró, tökmag, napraforgómag...)
1 marék aszalt gyümölcs
(barack, szilva, áfonya...)
1 marék kókuszreszelék (opcionális)
1/2 tábla étcsoki
A magokat, aszalt gyümölcsöket és étcsokit apróra vágjuk. A csoki kivételével az összes hozzávalót egy tálban alaposan összekeverjük, majd egy sütőpapírral borított tepsin egyenletesen elterítjük. Betoljuk a sütőbe és 150 fokon (alacsony hőmérsékleten) aranyszínűre sütjük. Nem kell neki sok idő, kb 15 perc. A lényeg, hogy ne égjen meg. Sütés közben érdemes egyszer-kétszer átkeverni. Mikor kész, hozzáadjuk a csokidarabokat is, ami a még forró müzlitől épp tökéletesen beleolvad.
Ha nem fogyott el egyből melegen, hanem volt ideje kihűlni akkor zárható üvegekbe töltjük. Ha szeretitek a handmade ajándékokat, akkor ez annak is szuper :)