Néha nem is kérdés, hogy mit van kedvem sütni, néha a receptek böngészésével pikk-pakk kitalálom, de van amikor teljesen tanácstalanul állok a lisztesbödönnel a kezemben. Na ilyenkor jön(ne) jól a család segítsége. Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nálunk általában nehéz kihúzni belőlük egy konkrét desszertet. Az sosem kérdés, hogy ennének valamit, na de mégis mit?!
De egyik nap az Uram meglepett és konkrétan almás pitét kért. És nem is akármilyet...nem ám a hagyományos változatot, hanem az amerikait. Szigorúan mazsola nélkül! Lecke feladva, beindulhat a sütöde.
Évekkel ezelőtt egyszer csináltam már a családnak ilyen jellegű pitét, de persze ki tudja már milyen receptből. Gyorsan elkezdtem böngészni az internet nyújtotta végtelen kínálatot, de egyik sem nyerte el a tetszésem (főleg a hihetetlen cukor tartalmuk miatt) és végül összedobtam inkább egy saját változatot, amit most itt meg is találtok:
Almás pite
Hozzávalók a töltelékhez:
5 db közepes alma (hámozva és felkockázva)
1 marék mazsola
1 kk fahéj (ízlés szerint)
1/4 kk gyömbérpor (ízlés szerint)
8 db szegfűszeg
3 ek cukor
1 dl víz
1/2 citromból nyert citromlé
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj (puha, szobahőmérsékletű)
6 dkg porcukor
2 db tojássárgája
1 citromból nyert citromhéj
+ 1 db tojásfehérje megkenni a tetejét
Az elkészítést kezdjük a töltelékkel. Az összes hozzávalót egy lábasba tesszük-öntjük-szórjuk, majd közepes lángon néhány keverés mellett az almák puhulásáig főzzük. Ekkor félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ehhez nem kell sok idő, addig neki is eshetünk a tészta összeállításának. Az összes alapanyagot egy tálba tesszük és miután pitéről van szó, gyors mozdulatokkal összedolgozzunk. A tészta 2/3-át egy sütőpapíron kinyújtjuk és behelyezzük egy piteformába. Erre ráhalmozzuk a kihűlt tölteléket levével együtt, szegfűszegek nélkül.
(Nekem itt kellett még egy kicsit cseleznem, és a mazsolákat is kikapkodni :D )
Végül kinyújtjuk a maradék tésztánkat és akár egyben az illatozó almákra helyezzük (ebben az esetben ne felejtsétek el villával megbökdösni), vagy tetszés szerinti mintákat szaggatva befedjük azokat. Én most a csillag és kicsi szív kombinációt választottam, de egy egységes mintázattal tuti jobban mutat.
Most már tényleg csak a sütés van hátra. A felvert tojásfehérjével megkent piténket 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük és pirulásig (kb. 45 percig) sütjük.
Élvezzétek az illatokat, majd az ízeket! :)