Amikor az Uram almás pitét kíván
2016. április 06. írta: VivisKitchenLife

Amikor az Uram almás pitét kíván

Néha nem is kérdés, hogy mit van kedvem sütni, néha a receptek böngészésével pikk-pakk kitalálom, de van amikor teljesen tanácstalanul állok a lisztesbödönnel a kezemben. Na ilyenkor jön(ne) jól a család segítsége. Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nálunk általában nehéz kihúzni belőlük egy konkrét desszertet. Az sosem kérdés, hogy ennének valamit, na de mégis mit?!
picsart_03-19-08_35_03.jpg

De egyik nap az Uram meglepett és konkrétan almás pitét kért. És nem is akármilyet...nem ám a hagyományos változatot, hanem az amerikait. Szigorúan mazsola nélkül! Lecke feladva, beindulhat a sütöde.

picsart_03-19-08_33_15.jpg

Évekkel ezelőtt egyszer csináltam már a családnak ilyen jellegű pitét, de persze ki tudja már milyen receptből. Gyorsan elkezdtem böngészni az internet nyújtotta végtelen kínálatot, de egyik sem nyerte el a tetszésem (főleg a hihetetlen cukor tartalmuk miatt) és végül összedobtam inkább egy saját változatot, amit most itt meg is találtok: 

Almás pite 

Hozzávalók a töltelékhez:

5 db közepes alma (hámozva és felkockázva)

1 marék mazsola

1 kk fahéj (ízlés szerint)

1/4 kk gyömbérpor (ízlés szerint)

8 db szegfűszeg

3 ek cukor

1 dl víz

1/2 citromból nyert citromlé

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt

15 dkg vaj (puha, szobahőmérsékletű)

6 dkg porcukor

2 db tojássárgája

1 citromból nyert citromhéj

+ 1 db tojásfehérje megkenni a tetejét  

Az elkészítést kezdjük a töltelékkel. Az összes hozzávalót egy lábasba tesszük-öntjük-szórjuk, majd közepes lángon néhány keverés mellett az almák puhulásáig főzzük. Ekkor félretesszük és hagyjuk teljesen kihűlni. 

Ehhez nem kell sok idő, addig neki is eshetünk a tészta összeállításának. Az összes alapanyagot egy tálba tesszük és miután pitéről van szó, gyors mozdulatokkal összedolgozzunk. A tészta 2/3-át egy sütőpapíron kinyújtjuk és behelyezzük egy piteformába. Erre ráhalmozzuk a kihűlt tölteléket levével együtt, szegfűszegek nélkül.

(Nekem itt kellett még egy kicsit cseleznem, és a mazsolákat is kikapkodni :D )
picsart_04-06-12_19_36.jpg

Végül kinyújtjuk a maradék tésztánkat és akár egyben az illatozó almákra helyezzük (ebben az esetben ne felejtsétek el villával megbökdösni), vagy tetszés szerinti mintákat szaggatva befedjük azokat. Én most a csillag és kicsi szív kombinációt választottam, de egy egységes mintázattal tuti jobban mutat. 

Most már tényleg csak a sütés van hátra. A felvert tojásfehérjével megkent piténket 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük és pirulásig (kb. 45 percig) sütjük. 

Élvezzétek az illatokat, majd az ízeket! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://viviskitchenlife.blog.hu/api/trackback/id/tr248573546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása